Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie.

Více informací
Sekce programu

Sekce programu

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu nabízí tři úrovně, které se liší svou náročností – bronzovou, stříbrnou a zlatou. V každé z těchto úrovní si mladý člověk stanovuje a následně plní cíle ve čtyřech sekcích: dovednosti, sportovní aktivitě, dobrovolnictví a dobrodružné expedici. Ve zlaté úrovni ho čeká navíc ještě akce s pobytem mimo bydliště, která bývá jedním z nejsilnějších zážitků celého programu. Konkrétní aktivity a cíle si každý účastník programu určuje podle vlastních zájmů.

Dovednost

Tato sekce má podpořit rozvoj osobních zájmů a praktických a sociálních dovedností. S pomocí zkušenějšího máš šanci se naučit něco nového, dozvědět se nové informace a zvýšit své sebevědomí. Můžeš si vybrat dovednost, která se ti bude hodit ve tvém dalším studiu nebo která ti pomůže při hledání práce v oboru, v němž by sis jednou přál pracovat. Nebo třeba koníček, kterému se už věnuješ, nebo kterému ses už dřív věnovat chtěl, ale ne a ne najít čas nebo odvahu začít. Na tento koníček či dovednost si vyhradíš průměrně jednu hodinu týdně po dobu určenou požadavky vybrané úrovně programu. Do života se ti jistě bude hodit, že se naučíš motivovat sám sebe, efektivně plánovat a využívat svůj čas, a možná i zjistíš, co tě opravdu baví a jak velký potenciál v tobě dřímá. Pokud se chceš naučit třeba programovat, vystupovat bez trémy před lidmi, dobře fotit, vyrábět šperky, žonglovat nebo hrát na kytaru, tak pojď do toho – i tohle přání se s námi může stát skutečností!

Sportovní aktivita

Není jednodušší cesty, jak zvýšit svou fyzickou kondici, vytrvalost, sebedůvěru a zároveò zlepšit mezilidské vztahy, než při sportování. V této sekci si můžeš zvolit libovolnou sportovní, taneční nebo fitness činnost – jednoduše něco, co vyžaduje dlouhodobou fyzickou aktivitu a co tě bude zároveò bavit. Sportovní aktivitě je třeba věnovat nejméně jednu hodinu týdně po dobu určenou požadavky vybrané úrovně programu. Můžeš pokračovat a nadále se zlepšovat ve sportu, který už děláš, nebo si vybrat sport nový. Nakonec možná zjistíš, že díky programu DofE Award uběhneš maratón nebo se zbavíš bolesti zad z neustálého sezení.

Dobrovolnictví

Díky sekci dobrovolnictví se naučíš pracovat tak, aby tvoje činnost byla užitečná pro společnost. Naučíš se trpělivosti, toleranci a empatii. Rozvineš při tom své sociální dovednosti, poznáš, jaké to je, když ti druzí důvěřují, a zlepšíš i své vůdčí schopnosti. Jde jen o to vybrat si, kde chceš pomáhat. Dobrovolné práci je třeba věnovat nejméně jednu hodinu týdně po dobu určenou požadavky vybrané úrovně programu. Tento čas můžeš strávit pomocí lidem, životnímu prostředí nebo zvířatům. Třeba právě kousek od tvého bydliště nějaká nezisková organizace potřebuje pomocnou ruku, ať už v kanceláři nebo v takzvaném terénu.

Dobrodružná expedice

lnění programu je sice dobrodružství od začátku až do konce, ale tato sekce pro tebe může být tím nejsilnějším zážitkem. Expedici přitom nemusíš absolvovat jen na svých nohou – můžete jet na kole, na kánoích, na kajaku, plachetnicí nebo třeba na koni. Ve skupince 4-7 účastníků programu se společně rozhodnete, kam chcete jet a co chcete zažít – může to být na druhém konci světa nebo blízko domovu podle toho, na čem se ve skupině shodnete. Pak si koupíte pořádnou mapu, spolu se školitelem expedice všechno připravíte, vyzkoušíte a můžete se vydat na cestu.

Při přípravě expedice i samotné cestě poznáš, jaké to je být součástí týmu, jak docílit toho, aby každý mohl co nejlépe využít své schopnosti, a možná i jak se vypořádat s nečekanými překážkami či nepřízní počasí. Díky tomu se naučíš spoléhat na sebe i na svůj tým, spolupracovat a pomáhat si navzájem. Zážitky z těchto dobrodružství bývají nezapomenutelné.

Novinky na e-mail

Máte-li zájem dostávat zprávy o aktuálním dění ve škole e-mailem, zaregistrujte svou e-mailovou adresu .

Obsahem newsletterů nebudou informace o jednotlivých třídách a jejich učivu. Ty i nadále naleznete v měsíčních plánech na stránkách jednotlivých tříd. Obsahem newsletterů budou převážně zprávy z celoškolního dění.