Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie.

Více informací
Volný čas aktivně

Volný čas aktivně

Program ((název a číslo): 4a) Školství a mládež
Program (název a číslo): 4.1 Program volnočasových aktivit
Název projektu: Volný čas aktivně aneb touláme se českým krajem
Název příjemce/IČ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12, příspěvková organizace/46744924
Smlouva číslo: OLP/799/2020

V rámci ŠD a ŠK při ZŠ Lesní se dlouhodobě věnujeme aktivnímu trávení volného času dětí a mládeže. V posledních letech, se však ukazuje, že tento návyk není v dětech „zakořeněn“ a je neustále těžší a těžší žáky zaujmout a k aktivnímu trávení volného času je přivést. Proto neustále hledáme nové náměty a možnosti, jak děti aktivizovat a co nejvíce je přiblížit k ideálu „zdravého životního stylu“.

Současná dětská generace trpí nedostatkem všestranného pohybu, který je důležitý pro správný rozvoj dítěte. Hlavní myšlenkou našeho projektu je rozhýbat děti po všech stránkách, posílit jejich chuť, motoriku, sílu, obratnost, a ruku v ruce i vytrvalost a vzájemnou spolupráci, smysl pro fairplay.

Do běžné činnosti ŠD i ŠK bychom rádi zařadili celodružinovou hru „Klíč k pohybu“, která spočívá ve sbírání klíčů k jednotlivým naplánovaným činnostem. Děti budou mít možnost pomyslným odemknutím zúčastňovat se různorodých aktivit, poměřovat si schopnosti, zdokonalovat se v nich nebo si je jen tak vyzkoušet. Každý, kdo se zúčastní, za každou aktivitu získá svůj klíč.

Zaměříme se na oživení her méně známých jako např.kuličkiáda,….,ale chceme zařadit nové disciplíny.

Ukázky z připravených aktivit:

  • Klíč k rovnováze - Chůze po slackline, hry s lanem, balanční cvičení, rovnováha těla i ducha-joga pro děti (molitanové podložky)
  • Klíč k přesnosti  - Královská střelba z luku, kuše, hod na cíl, kuličkiáda…
  • Klíč k trpělivosti - Uzel sem,uzel tam,jestlipak ho rozmotám…uzlování, autíčka na provázku,švihadla
  •  Klíč k obratnosti - Dráhy z překážkami (molitanový tunel,žonglování,diabola),triky s obručemi..atd
  • Klíč ke koordinaci - Máme šikovné nohy-nástěnné motorické pomůcky, balanční disky,
  • Klíč k relaxaci - Sedací vaky, akupresurní podložky, deskové tematické hry

Rádi bychom podpořili pohybovou aktivitu ve škole, během přestávek a v době odpoledního pobytu. Proto chceme využít každý volný prostor k umístění balančních a molitanových podložek, nástěnných motorických desek apod. Vzhledem k náročným podmínkám by tyto pomůcky měly být skladné, prostorově úsporné.

S pohybem souvisí správný způsob odpočinku, který je také nutný v dnešní uspěchané době především pro děti. K tomu by měla posloužit tzv relaxační centra vybavená prostorem k sezení (sedací vaky),nástěnné tabule, molitanové podsedáky  a klidové deskové hry.Veškeré výše uvedené činnosti naplňují celkovou vizi školy a jsou v souladu s vytyčenými strategiemi. Jako škola jsme aktivní člen Škol podporujících zdraví (Zdravá škola) a zároveň ve spolupráci s našimi rodiči a okolím školy naplňujeme vizi komunitní školy. Školy jakožto přirozeného centra dané oblasti, která je otevřená všem a nabízí svůj areál komunitě.

 

Cílové skupiny:

  1. Dětí a mládež ve školní družině a školním klubu       a) zapojení v dlouhodobé aktivitě plánované                                                                                         b) aktivní trávení volného času

 

Logo Libereckého kraje

Novinky na e-mail

Máte-li zájem dostávat zprávy o aktuálním dění ve škole e-mailem, zaregistrujte svou e-mailovou adresu .

Obsahem newsletterů nebudou informace o jednotlivých třídách a jejich učivu. Ty i nadále naleznete v měsíčních plánech na stránkách jednotlivých tříd. Obsahem newsletterů budou převážně zprávy z celoškolního dění.